Biografija

Nejc Pačnik se je rodil 28.10.1990 v Slovenj Gradcu. Osnovno šolo je obiskoval v domačih Škalah in v Velenju. Nato pa je šolanje nadaljeval na srednji lesarski šoli v Slovenj Gradcu. Zanimanje za diatonično harmoniko je pokazal že pri svojih rosnih štirih letih, ko mu je prve prijeme pokazal njegov dedek Franc, ki ga je za igranje tudi navdušil. Pri 5. letih se je začel učiti pri Tinetu Lesjaku v Mengšu in na Ljubnem. Že takrat je g. Lesjak dejal: »S tako mladim in nadarjenim otrokom se redko kdaj srečaš!«

Po dveh letih je sledila menjava učitelja in Nejc je začel nabirati znanje v sosednjem kraju pri Robertu Goličniku. Že pri svojih osmih letih je prvič nastopil na tekmovanju za Delčnjakov memorial in tudi zmagal ter takoj dokazal, da gre za izjemno nadarjenega harmonikarja. V prvih letih svojega učenja je veliko nastopal v domačem in tudi v okoliških krajih na raznih prireditvah, srečanjih … Na tekmovanjih, ki jih je obiskoval, pa je redno premagoval svoje vrstnike.

Pri dvanajstih letih je sodeloval na dobrodelnem koncertu, kjer je prvič slišal igrati Roberta Goterja. Ob navdušenjem nad Goterjevim nastopom je staršema rekel, da se želi preizkusiti pri njem. Danes o tem dogodku pravi: »Takrat se je začel vzpon moje glasbene kariere.«

Še v istem letu je pod mentorstvom Roberta Goterja prvič nastopil na Zlati harmoniki Ljubečne, se uspešno prebil do polfinala, za finale pa mu je le malo zmanjkalo. To je v Nejcu vzbudilo še večjo željo in pri komaj dvanajstih letih je začel še bolj zagrizeno vaditi, včasih tudi po 4 ure na dan.

Z odličnim vodenjem mentorja, s katerim sta zavzeto delala naslednjih 8 let, ter vsakodnevno vajo, so se kmalu začeli pojavljati odlični rezultati. Nejc je do svojega 15. leta zmagal že na več kot tridesetih tekmovanjih doma in v tujini. Kot sam pove: »Že v mladosti sem si zadal cilj, da bi postal najuspešnejši slovenski harmonikar, ki bi zmagal na vseh največjih tekmovanjih.«

S trdim delom in veliko vaje, pred tekmovanjem tudi po več kot 10 ur dnevno, je Nejcu leta 2007 uspel prvi velik uspeh. Postal je ABSOLUTNI EVROPSKI PRVAK v Attimisu v Italiji. A s tem se ni zadovoljil. Uspešen začetek svoje tekmovalne kariere je nadaljeval tudi v letu 2008, ko je postal absolutni zmagovalec Zlate harmonike Ljubečne. Naslednje leto je svojo premoč le še potrdil s ponovnim naslovom absolutnega zmagovalca Zlate harmonike Ljubečne. S ponosom se je vpisal med 7 harmonikarjev, ki jim je v 39. letih tekmovanja uspelo dvakrat zapored zmagati.

Ta zmaga pa ni bil edini uspeh tem letu. Po Zlati harmoniki Ljubečne je odšel na svetovno prvenstvo, kjer je že leta 2005 osvojil 4. mesto, dve leti kasneje pa naslov svetovnega podprvaka. V najuspešnejšem obdobju svoje tekmovalne kariere (leta 2009) je v Avstriji postal MLADINSKI SVETOVNI PRVAK v igranju na diatonično harmoniko.

Leta 2015 pa je uspel izpolniti še en cilj, ki mu je manjkal v njegovi tekmovalni zbirki. Svetovno prvenstvo je prvič potekalo v Sloveniji, saj je organizator Avstrijska harmonikarska zveza – HVO svetovno prvensto izvedla v Portorožu. Nejc je v izjemni konkurenci še enkrat več dokazal svoje mojstrstvo in uspel postati 4. uradni svetovni prvak. Z zmago na največjem mednarodnem tekmovanju je izpolnil svojo otroško željo in s tem postal prvi in zaenkrat tudi edini slovenski harmonikar z zmagami na vseh največjih tekmovanjih.

Do leta 2010 je zmagal na več kot 100-ih tekmovanjih doma in v tujini. Po koncu tekmovalne poti se je odločil za prenašanje znanja na mlade harmonikarje in v šolskem letu 2013/2014 začel poučevati v svoji Glasbeni šoli PAČNIK, ki se v 7 letih delovanja lahko potrudi z izjemnimi uspehi učence. (Več o uspehih učencev najdete v zavihku Glasbena šola)

Nejc Pačnik

Kontakt

Glasbena šola PAČNIK

Nejc Pačnik s.p.

Škale 40
3320 Velenje
Slovenija

041 854 523

nejcpacnik @ gmail.com

facebook.com/nejcpacnik/

Kontaktni obrazec